.jpg)
Ha årsmöte och få friskvårdsbidrag
Läs merNya riktlinjer från WHO - för barn och ungdomar
Läs merLadda ner Folkhälsomyndighetens info-material
Läs merUnicef har tittat närmare på 38 EU och OECD-länder
Läs merVi stärker kraften & kompetensen hos barn & unga
Läs merExtra förstärkt stöd - hela stödlistan!
Läs merSveriges Skolkuratorers Förening bjuder in till Skolkuratorsdagarna med Tema: Normkritiskt värdegrundsarbete med fokus på machokultur, våld och porr.
Läs merCarolina Klüft f.d. elitfriidrottare & Katarina Laundy leg. psykolog ger tillsammans med framgångsrika forskare och inspiratörer sina bästa...
Läs merHälsofrämjande arbete minskar kraftigt! Risk för stor psykisk och fysisk ohälsa hos barn och unga.
Läs merUppdrag Psykisk hälsa hos Sveriges kommuner och regioner har samlat information, råd och tips kring psykisk hälsa i kristider, i samband med covid-19.
Läs merAtt gå från oro till motståndskraft och medmänsklighet
Läs merDelta i vår enkät och hjälp oss att ge ett förstärkt stöd till alla skolor i det hälsofrämjande arbetet.
Läs merUnder rådande omständigheter bör det förebyggande och hälsofrämjande arbetet i skolan fortsätta. Det är lika viktigt som tidigare...
Läs merÄr det möjligt att arbeta hälsofrämjande i Coronatider eller ska vi prioritera bort det? Tips, idéer och pepp till att arbeta hälsofrämjande i coronatider.
Läs merRörelse och hälsosam mat är centrala komponenter för barns hälsa – även under kris
Läs merVi ger fortsatt stöd - nu också ännu mer digitalt
Läs merFolkhälsomyndigheten släppte den 26 februari 2020 en kostnadsfri utbildning om psykisk ohälsa. Utbildningen riktar sig till dig som ledare i förening som t.ex.
Läs merÄr du nyfiken på att komma igång med Hälsoråd i din verksamhet och arbeta hälsofrämjande med barn & ungas hälsa? Passa då på att boka in en gratis infoträff!
Läs merForskning visar entydigt att det finns ett starkt dubbelriktat samband mellan studieresultat och hälsa
Läs merEleverna måste må bra, för att skolan ska lyckas med sin huvuduppgift att lära barn och unga vad de behöver för att utvecklas till goda medborgare.
Läs merSkolan kan bidra till att minska psykiska problem bland barn. Det visar en ny genomgång och analys av vetenskapliga studier från Folkhälsomyndigheten.
Läs merNågra minuters meditationsövningar varje dag genom en vanlig mindfulness-app får hjärnan att sudda ut inlärda, men irrelevanta, rädslor.
Läs mer– Det var i mellanrummen, på väg ut från lektion och in från rasten, som det hände grejer, säger rektor Helena Öman.
Läs merMalmaskolans huvuduppdrag: eleverna ska lyckas i skolan
Läs merVi bjuder in alla barn & unga (7-26 år) som är medlem i något av våra hälsoråd, att åka på gemenskapsträff till Italien - Milano.
Läs merStatsbidragen kan sökas av kommunala och fristående huvudmän
Läs merKatarina Laundy, doktorand och psykolog, forskar på hur mindfulness påverkar barn. Det finns ett ökat intresse för att införa medveten närvaro i klassrummen.
Läs merDags att ha årsmöte i ditt hälsoråd
Läs merÄr du nyfiken på att komma igång med Hälsoråd i din verksamhet och arbeta hälsofrämjande med barn & ungas hälsa? Passa då på att boka in en gratis infoträff!
Läs merAtt prata mer om den psykiska hälsan och jobba med tidiga insatser skulle vara en metod för att avlasta vården, menar epidemiologen Fredrik Söderqvist.
Läs merMalmaskolans metod upptäcker psykisk ohälsa i tidigt skede
Läs merNär Semira Vikström klev in som rektor på Visättraskolan i Huddinge hade endast 46 procent av eleverna minst E i alla ämnen. Sex år senare...
Läs merHär är deltagarna i den tredje gruppen som genomfört den kostnadsfria samordnarutbildningen hos Reacta
Läs merSvenska barn rör sig mindre och är sämst i Norden.
Läs merDefinition och kriterier för hälsofrämjande arbete
Läs merHälsofrämjande aktiviteter med många deltagare på Globala gymnasiet i Stockholm gav hälsorådet 3500kr i friskvårdsbidrag
Läs merReacta har startat ett samarbete med Skolyoga inom projektet Yoga Digital. Här kommer vi tillsammans med skolor prova ut ett digital Yoga i hälsoråd.
Läs merSkolverket sammanfattar de tre årens insatser med att lärandet i hälsofrämjande skolutveckling alltjämt behöver utvecklas.
Läs merReacta har under sommaren och hösten fått ett antal nya hälsoråd som vill göra positiva aktiviteter för sin hälsa.
Läs merVi har frågat våra läsare om vad de vill använda kompetensstödet till. Varannan vill ha föreläsare som kommer till den egna skolan.
Läs merHur många fortbildningsdagar har våra läsare haft föregående läsår, undrade vi på Reacta under vecka 37 (9-15 september).
Läs merHälso- och sjukvårdens utmaningar går inte att lösa genom att enbart tillföra mer resurser. I stället krävs en bred och långsiktig satsning...
Läs merFysisk aktivitet, återhämtning och mental träning – på en och samma gång. Nu kommer forskningsresultaten som visar varför yogan är så effektiv.
Läs merReacta har blivit inbjuden av regeringen att inkomma med analyser ur vår verksamhets perspektiv, i syfte att utveckla regeringens ungdomspolitik.
Läs merNär skolan arbetar med barnyoga blir det ett större lugn i gruppen. Barnen lär sig visa hänsyn, samarbeta, lyssna på varandra.
Läs merKom igång enkelt med det hälsofrämjande arbetet med Hälsorådsmodellen. Boka en inspirationsdag till din skola.
Läs merTa chansen att träffa Reactas medlemmar från olika delar av landet och lär dig mer om Reacta.
Läs merHälsofrämjande arbete handlar om att stärka eller bibehålla barn och elevers välbefinnande.
Läs merAllt fler unga har symtom på psykisk ohälsa och ökningen är större bland tjejer än bland killar. Trötthet, stress och sömnbesvär är några av de vanligaste....
Läs merUtanförskap bland barn och unga – Hur skolkuratorn kan vara en del i det våldsförebyggande arbetet och i arbetet mot främlingsfientlighet och extremism.
Läs merFår det hälsofrämjande arbetet stå tillbaka på din skola för det förebyggande och åtgärdande arbetet, var frågan vi ställde för några veckor sedan.
Läs merBarn rör alldeles för lite på sig. Det vill man ändra på i Everöd där skolan nu drar man igång en rörelsesatsning tillsammans med Skåneidrotten.
Läs merHälsofrämjande aktiviteter gav hälsorådet 15 000 kr - skolan fick lugnare och mer koncentrade elever samt 15 000 kr i kompetensstöd.
Läs merFör att motverka stillasittande bland skolbarn blir stadsdelen Ersboda i Umeå först i Sverige med att skapa en rörelserik skolväg.
Läs merSe den livesända föreläsningen från Kalmar - börjar 30 augusti 13.00
Läs merSaknar du vetenskapligt stöd för sambandet mellan fysisk aktivitet och ungas hjärnhälsa? Arne Kastenbom, lärare på Rönnowska skolan har gjort en sammanställning
Läs merSatsningen på mer idrott och hälsa i skolan är en droppe i havet. Mer fysisk rörelse behövs för alla elever varje dag, skriver idrottsläraren Tommy Lénberg.
Läs merFysisk aktivitet påverkar inte bara barns motorik och välmående, det kan också ha en positiv effekt på lärande och prestationer i skolan, visar flera studier.
Läs merFriends årliga rapport visar på en vardag där många skolelever känner ensamhet
Läs merAldrig förr har så många svenskar varit sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa. Den största anledningen till det är stress.
Läs merDjur och vistelse på lantgård ska hjälpa unga att må bra och att komma tillbaka till skolan. Flera kommuner testar grön rehab som lösning för hemmasittare.
Läs merMellan fyra och tio års ålder ökar övervikt och fetma kraftigt hos barn i flera kommuner i Stockholms län. Samtidigt är skillnaderna i länet stora.
Läs merBefintliga idrottsytor hotas då ljud från idrottsträning klassas som buller
Läs merI tider när vi verkligen behöver förebygga stillasittande, övervikt, dåliga matvanor, missbruk och psykisk ohälsa hos unga går utvecklingen åt helt fel håll.
Läs mer30 ungdomar befinner sig på lägret "Våga vara dig själv" som handlar om att stärka sitt självförtroende och självkänsla.
Läs merPrestationsångest, relationer och psykisk ohälsa. Det är ämnen som de tre vännerna Karl, Marko och Stefan från Eskilstuna pratar om i podcasten ”Gymnasieresan”.
Läs merÖver en miljon besök genomfördes hos Barn- och ungdomspsykiatrin under förra året. Ändå är behoven större än BUP:s kapacitet.
Läs merProva stödmedlemskapet gratis fram till den 15 september.
Läs merVill du ge skolan kunskap att arbeta hälsofrämjande för att stoppa psykisk och fysisk ohälsa hos unga?
Läs merPartierna bakom januariavtalet har kommit överens om hur 1,8 miljarder kronor ska satsas mot psykisk ohälsa.
Läs merVi har hittat ett arbetssätt med elevhälsofrågor involverar alla i personalen
Läs merAllt fler kommuner har en utvecklingsplan för idrottsanläggningar. En viktig del i arbetet med att få fler barn och unga att röra på sig mer.
Läs merOfta har barn bara ett par glasögon och inte sällan uppmanar vi vuxna barnen att vara försiktiga med sina glasögon.
Läs merHär hittar du inspiration och stöd när du vill arbeta med att få in mer rörelse under elevernas hela skoldag.
Läs merWHO har beslutat att datorspelsberoende är en psykisk sjukdom. Datorspelsberoende har två parametrar. En att man har tappat kontrollen över spelandet.
Läs merÅrets Guldskalpellvinnare har med stöd i evidens metodiskt förnyat vårdens arbetssätt genom att ta vara på det friska.
Läs merUnga tjejer från familjer med svag ekonomi idrottar allra minst, visar ny rapport.
Läs merRektor utmanade elever om 2 000 mobilfria dagar - aktivitet på rasterna ökade
Läs merTro inte att det räcker att slänga in en fotboll och att integrationen sedan löser sig av sig självt
Läs merHälsofrämjande aktivitet gav hälsorådet Fredagsmysklubben extra Friskvårdsbidrag
Läs merDen vetenskapliga studien ”Dans för Hälsa” visar att regelbunden kravlös dansträning gav positiva hälsoeffekter för tonårsflickor med psykisk ohälsa.
Läs merBibbi Larslidens fallstudie undersöker om hur elevhälsoteam kan gestaltas för att inte bara vara åtgärdande utan även hälsofrämjande och förebyggande.
Läs merDet finnas små möjligheter för lärare till kompetensutveckling inom området hälsofrämjande arbete i skolan.
Läs merSkolläkare anser att det söktryck som barn- och ungdomspsykiatrin har, hade kunnat undvikas genom förebyggande och tidiga hälsofrämjande insatser i skolan.
Läs merBarn och unga sitter, halvligger eller står mer eller mindre stilla under större delen av sin vakna tid.
Läs merMaxtak för hur många elever elevhälsan ska ha? Nya yrkesgrupper som arbetsterapeuter och logopeder ute på skolorna? Eller ska staten ta över styrningen?
Läs merÖkad koncentration och studiero i klassrummet är resultatet av Träning för Medveten Närvaro, TMR.
Läs merErfarenheter av lokala hälsofrämjande skolutvecklingsinsatser
Läs mer