Caroline Berg, ordförande för Sveriges skolkuratorers förening, menar att det inte finns en likvärdig elevhälsa för att "förutsättningarna är så otroligt olika". Enligt en granskning som facktidningen Läraren gjort framgår det att det skiljer 10 000 kronor per elev om man jämför de kommuner som satsar mest på elevhälsan och de kommuner som satsar minst. Spannet sträcker sig från 2 070 kr till 12 320 per år och elev och snittsumman ligger på 4 573 kr per elev/år.
Granskningen visar att skolläkare ansvarar för i snitt 9 430 elever fastän Skolläkarföreningens rekommendation är max 4 000 elever. Caroline Berg säger också att det finns kuratorer som arbetar i flera verksamheter och har över 1000 elever, men snittet ligger på 427 elever per kurator. Om det ska finnas tid att arbeta förebyggande ska kuratorn, enligt akademikerförbundet SSR, inte ha fler än 300 elever och snittet ligger således långt över rekommendationen.
"Har man inte tillräckligt med tid så arbetar man bara med akuta ärenden. Man har svårare att jobba förebyggande och främjande, vilket vi ska enligt skollagen" säger Carina Strömqvist som är ledamot i Riksföreningen för skolsköterskor. Att många skolor är fast i det åtgärdande arbetet framgår i en utredning om elevers möjligheter att nå kunskapskraven ( Läs mer →) och därför har det nu gjorts ändringar i skollagen som förtydligar hur detta viktiga uppdrag och arbete ska bedrivas i praktiken.
Hälsofrämjande arbete på grupp- och organisationsnivå
Enligt ändringarna i skollagen kan elevhälsoarbetet inte ske enbart på individnivå utan det måste göras även på grupp- och verksamhetsnivå och i samverkan mellan olika professioner.
Detta är möjligt att göra med hjälp av hälsoråd. Att starta och driva hälsoråd i skolan lyfter inte bara det hälsofrämjande arbetet utan riktar även fokus på att uppfylla det som står i både skollagen och läroplanerna utifrån skolans och elevhälsans uppdrag. De positiva effekterna är många men bland annat så visar Reactas effektmätningar att barns och ungas fysiska, psykiska och sociala välbefinnande främjas och stärks, eleverna utvecklar demokratikunskaper som omsätts till praktik och det skapas goda förutsättningar för elevernas lärande. Ta del av hälsorådens alla effekter här Läs mer →
Vill du vara med och göra skillnad, lyfta ert hälsofrämjande arbete och bidra till att kunna uppfylla det som står i styrdokumenten?
Då är du varmt välkommen att ta kontakt med oss på [email protected] eller på 08-940 410 så berättar vi hur!