
Alla barn har rätt till en trygg, rolig och utvecklande fritid, men idag finns det barn och ungdomar som står utanför organiserade aktiviteter – ofta på grund av ekonomiska utmaningar i familjen. Detta är något som kan leda till ökad ojämlikhet, minskad fysisk aktivitet och sämre psykisk hälsa för vissa barn och unga.
Av den anledningen görs en satsning under hösten 2025 som kallas för Fritidskortet och är ett uppdrag mellan Folkhälsomyndigheten, E-hälsomyndigheten, Försäkringskassan, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Kulturrådet.
Vad är Fritidskortet?
Fritidskortet är ett kommande statligt stöd i form av en digital tjänst för att möjliggöra deltagande för barn och unga mellan 8-16 år i fritidsaktiviteter. Fritidskortet innehåller ett ekonomiskt stöd från staten som barnets vårdnadshavare kan använda till att betala avgifter för fritidsaktiviteter, såsom medlemskap, deltagaravgifter, hyra av utrustning inom:
- Idrott
- Kultur
- Friluftsliv
- Andra föreningsbaserade verksamheter för barn och unga
Grundbeloppet är 500 kronor per barn och år. För hushåll som fick bostadsbidrag förra året är beloppet 2 000 kronor per barn.
Hur fungerar Fritidskortet i praktiken?
Fritidskortet blir tillgängligt via en digital tjänst som lanseras under hösten 2025. Så här går det till:
- Barnet anmäls till en aktivitet som erbjuds av en godkänd förening eller verksamhet.
- Vårdnadshavaren betalar med Fritidskortet genom den digitala tjänsten.
- Pengarna går direkt till föreningen, så att barnet kan delta utan att familjen behöver ligga ute med egna pengar
För föreningar och verksamheter
Föreningar och verksamheter som erbjuder fritidsaktiviteter för barn mellan 8 och 16 år kan ansöka om att ansluta sig till Fritidskortet från augusti 2025. Mer information om ansökningsprocessen och kriterier kommer att finnas på Fritidskortets hemsida www.fritidskortet.se