Rekordhög ohälsa bland svenska elever

Svenska skolforskare menar att stressen bland elever skjuter i taket men att ingen drar i bromsen. Forskarna vill gärna se att det finns ett större fokus på att skapa förutsättningar för att skapa en hållbar skolgång och nämner ökad stress, minskad tillhörighet och minskad känsla av meningsfullhet i skolan som möjliga orsaker till den ökade ohälsan. Björn Högberg arbetar som lektor i socialt arbete vid Umeå Universitet och enligt hans studier har Sverige gått ifrån att vara ett land där eleverna upplever välbefinnande till att istället hamna under genomsnittet, jämfört med andra rika kunskapsnationer i Europa, när det handlar om elevernas mående.

Reacta vill vara med och vända den här negativa utvecklingen! Bland de verksamheter som har implementerat Reactas modell med hälsoråd redovisar 78% att välmåendet generellt hos barn och unga har ökat. Hälsoråden ökar även känslan av tillhörighet och hela 93% redovisar att de har fått en ökad gemenskap, sammanhållningen har ökat med 91% och 85% redovisar att tryggheten i skolan har ökat.

Hälsorådens alla effekter hittar du här! Läs mer →

Vill du vara med och vända den negativa utvecklingen med ökad ohälsa hos barn och unga? Bidra till att ni, i din verksamhet, kan lyfta det hälsofrämjande arbetet till en ny nivå och stärka barns och ungas hälsa? Då är du varmt välkommen att kontakta oss!

info@reacta.se
08-940 410

Läs mer
Från:
SVT