Arvsfondsprojektet Jämlik hälsa för alla är inne på sitta andra år! Projektet vänder sig till barn och unga inom anpassad skola.
I ett vackert och lite vårystert Mariefred samlades under två dagar skolor som medverkar i projektet, för en projektträff i historisk miljö! Till träffen var projektelever och personal från sex skolor inbjudna för att dela erfarenheter från hälsorådsarbete, knyta nya kontakter, inspirera varandra, genomföra hälsofrämjande aktiviteter tillsammans och testa på digitala anpassningar som utvecklats inom ramen för projektet. Det var förväntan och anspänning i luften när alla kom på plats under träffens första dag. Efter en inledande fika så presenterade sig varje skola och sitt hälsorådsarbete! Det är så inspirerande att få ta del av olika sätt att under skoldagen väva in hälsorådsarbete. Gabriel som är medlem i ett hälsoråd på Olympiaskolan berättade om alla olika förslag som kommit in till hälsorådet på hälsofrämjande aktiviteter och olika utemiljöer hälsorådet har att tillgå, det lät superhärligt! Eira hade gjort en powerpoint för att inspirera andra på skolan och för att få med fler medlemmar i sin filmklubb. Duveholmsgymnasiet berättade om sitt programöverskridnde hälsorådsarbete som nu sprider sig på skolan och fick sedan med sig alla på konferensen i en omgång med Skip-bo! Underbart! Projektträffens första dag avslutades med en guidning på underbara Gripsholms Slott, vi kan nu alla säga att vi suttit i Gustav III privata teatersalong och hälsat på slottets egna lejon Leo!
Under prpjektträffens andra dag så arbetade två skolor vidare med att prova de digitala anpassningar som hittills utvecklat inom projektet. Under det första projektåret identifierade projektelever vad de tyckte var utmanande i arbetet med hälsorådsmodellen, nu det andra året så provades digitala anpassningar som utvecklats. Andreas, som arbetar med digitala anpassningar för projektets räkning, fanns med via länk. Efter att ha visat eleverna fick de själva prova! Och som de testade, så kul att se hur engagerade de är i utvecklingen av Reactas nya digitala verktyg! Eleverna ställde frågor direkt till Andreas och kom med bra feedback. Det här kommer bli så bra, hälsorådsmodellen blir tillgänglig för fler och hälsorådsarbetet blir enkelt och kul med nya digitala anpassningar! Det är i mötet tillsammans med andra som det händer.
Tack alla fantastiska elever som medverkade och gjorde projektträffen till vad den blev! Tack all fantastisk personal för att ni är med i arbetet som främjar och stärker barns och ungas psykiska, fysiska och sociala välbefinnande och driver den hälsofrämjande skolutvecklingen framåt!
Blir du nyfiken på hur du kan ta del av Reactas hälsorådsmodell, vilka effekter som följer med den och medverka i arvsfondsprojektet Jämlik hälsa för alla?
Ta kontakt med projektledare [email protected]