WHO: All rörelse bättre än ingen

Världshälsoorganisationen har publicerat nya riktlinjer för fysisk aktivitet för barn & unga. I riktlinjerna betonas att all rörelse är bättre än ingen - och att det långvariga sittandet bör begränsas. För första gången införs svenska riktlinjer för att utgöra ett stöd i det regionala och lokala arbetet

Det är särskilt viktigt att röra på sig under uppväxtåren, eftersom det är då vi bygger vårt skelett, våra muskler och utvecklar vår motorik, koordination och rörelseförmåga. Alla barn och ungdomar bör röra på sig varje dag som en del av lek, spel, sport, planerade transporter, rekreation, idrott eller motion. Rekommendationerna från WHO säger att alla barn och ungdomar 5–17 år bör vara fysiskt aktiva minst 60 minuter varje dag. Intensiteten bör vara minst måttlig.

För att få så stora hälsoeffekter som möjligt av att vara fysiskt aktiv, bör barn och unga:

  • vara fysiskt aktiva i mer än 60 minuter om dagen
  • ägna sig åt pulshöjande aktiviteter minst tre gånger i veckan
  • minst tre gånger i veckan ägna sig åt aktiviteter som belastar skelett och muskulatur

I och med att WHO publicerat nya riklinjer har också Folkhälsomyndigheten uppdaterat sina rekommendationer. ‍Läs mer →

Att starta och driva Hälsoråd på skolan eller i fritidsverksamheten är ett sätt att öka den fysiska aktiviteten och uppfylla WHO:s riktlinjer och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nyfiken på hur andra gjort? Titta in i aktivitetsbanken.

Läs mer
Från:
WHO