Hälsorådet Fridasfys

I januari 2020 startade hälsorådet Fridasfys på Fridaskolan i Mölnlycke. Under åren har antalet medlemmar i hälsorådet kontinuerligt ökat och hälsorådet ägnar sig åt hälsofrämjande aktiviteter på morgonen innan skoldagen börjar. Det är eleverna som bestämmer vilka aktiviteter som de vill göra och de positiva effekterna är många!

Månadens hälsoråd - januari

Hälsorådets medlemmar har nu blivit lite äldre (de går i årskurs tre) så har de fått vara med och planera hälsorådets aktiviteter i ännu större utsträckning än tidigare. Detta har inneburit att elevinflytandet över Fridasfysen har ökat. De planerar, genomför och avslutar aktiviteterna i stort sett själva, med lite stöd av en vuxen. De som vill vara med och hålla i aktiviteterna anmäler sig och gör detta kort på frukosten innan det startar. Det har varit mycket lekar och hinderbanor som har dominerat och det har varit ett möte kring inköp på Fridasfysen så att alla elever hade möjlighet att rösta och känna sig delaktiga i vad som skulle köpas.

Hur har barn och unga blivit medvetna om hur hälsorådets aktiviteter stärker deras fysiska, psykiska och sociala välbefinnande?

De vuxna som är med och håller i Fridasfysaktiviteterna pratar kontinuerligt om vinsterna av att vara med på aktiviteterna och hur det påverkar måendet och energin under lektionerna som kommer efter. Det pratas om att rörelse gör oss hjärnstarka och att det utsöndrar hormoner som gör att man mår bra. Eleverna kan också få reflektera kring sin egen energi senare på dagen när de har varit med på hälsorådets aktiviteter på morgonen. Hälsorådets aktiviteter lyftes också på vår hälsovecka då vi hade den mentala tallriksmodellen som tema på hela skolan.

Hur har aktiviteterna ökat gemenskapen?

Eleverna har blivit näst intill självgående när det gäller att skapa lag på ett juste sätt och plocka ut och in det material eller redskap som ska användas. De bestämmer regler tillsammans och lekarna är nästan alltid samarbetslekar. Att leka och skratta tillsammans har stärkt gemenskapen i gruppen och gör att antalet konflikter minskar. Eleverna leker och samarbetar 2-3 ggr/veckan när hälsorådet har sina aktiviteter och ytterligare en positiv effekt av hälsorådets aktiviteter är att samarbetet både på rasterna och i klassrummet har ökat.

Tack till hälsorådet Fridasfys för allt som ni gör som gör skillnad för medlemmarnas fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Vi ser fram emot att få fortsätta ta del av era olika lekar och aktiviteter!

Har ni också en idrottssal som skulle kunna användas antingen före eller efter skoldagen som eleverna kan få aktivera sig i? Då vet du väl om att ni kan få friskvårdsbidrag från oss för att hälsorådets medlemmar ska kunna köpa in det material eller de redskap som just de vill ha?

Hör av dig så berättar vi mer om hur ni kan göra för att starta hälsoråd!

Du är varmt välkommen att maila oss på info@reacta.se eller ringa till oss på 08-941 410.

3475
kr
FRISKVÅRDS-
BIDRAG
No items found.

Nyfiken på fler hälsofrämjande aktiviteter?

Inspireras av fler hälsofrämjande aktiviteter