Hälsorådet Pixels

Så främjar Hälsorådet barn och ungas hälsa

Hälsorådet Pixels startade för att pyssla tillsammans och på sätt lära känna varandra bättre. Att ha vänner och känna gemenskap är viktigt för en god psykisk hälsa. Förutom gemenskap är pysslande lugnande i en stressfylld vardag. På dessa hälsofrämjande aktiviteter ökade både gemenskapen och tryggheten inom Pixels liksom på hela programmet där också eleverna umgicks i helt nya konstellationer.

Att pyssla är lugnande

Här beskriver Hälsorådet med egna ord sin hälsofrämjande aktivitet

Vi har pysslat tillsammans vid två tillfällen för att tillverka pynt till en Halloweenfest. Det tog ca tre timmar totalt och vi var ca 8-9 personer som deltog.

En Halloweenfest ordnades för hela IM-programmet.  Samma dag som festen skulle vara samlades medlemmarna i Pixels och även medlemmar från andra hälsoråd. Tillsammans ställde vi iordning en lokal (en jordkällare) och pyntade så det blev halloweenstämning. Vi använde främst pynt som vi själva tillverkat men också köpt.

När vi pyntade umgicks vi över programgränserna, fick ett avbrott från de vanliga ämnena och fick vara kreativa, vilket minskade stressen. När sedan alla "gäster" (övriga elever på programmet) kom så umgicks vi ännu mer över programgränserna och minglade med varandra. Det var fler elever som blev intresserade av vårt hälsoråd och kan tänka sig att gå med för att vi verkar ha en bra gemenskap och roliga aktiviteter. Gemenskapen och tryggheten både inom Pixels och hela programmet ökade och elever umgås i nya konstellationer efter festen. Alla elever kom på festen och var glada.

Det var jätteroligt och vi funderar på om vi ska träffas inför jul och julpyssla tillsammans. Det är roligt, att träffas och prata med andra elever som inte går i samma klass. Roligt att skapa något som blir fint.

3000
kr
FRISKVÅRDS-
BIDRAG
No items found.

Nyfiken på fler hälsofrämjande aktiviteter?

Inspireras av fler hälsofrämjande aktiviteter