Hälsorådet HälsosammAST

I april vill vi lyfta hälsorådet HälsosammAST som finns på Stagneliusskolan. Hälsorådet startade med syftet att främja och stärka elevernas fysiska, psykiska och sociala välmående genom att göra olika aktiviteter. Ytterligare en positiv effekt av detta är att eleverna kommer i kontakt med och kan skapa nya relationer med elever som de inte hade träffat annars. "Den främsta effekten är att eleverna får möjlighet att mötas och därmed får chansen att träna på och skapa relationer till andra elever. Eftersom många av eleverna på vår skola har som högsta önskan att få en vän så är dessa tillfällen guld värda", skriver hälsorådscoachen Sara.

Månadens hälsoråd - april

Hur har hälsorådsarbetet sett ut under 2022?

De förändringar som hälsorådet kom fram till innan sommaren, att ha fastställda dagar för aktiviteterna har visat sig falla väl ut. Det har bidragit till en tydligare struktur och en bättre framförhållning om en aktivitet kräver en bokning av något slag. Det har också varit en positiv sak att eleverna mer på sikt vet vad det kan vara för dagar. I oktober hade hälsorådet ett möte där de fastslog att det behöver finnas ett tydligare ställe där aktiviteter presenteras så att deltagare i hälsorådet inte behöver gå runt lika mycket och kommunicera med de olika klasserna. Vi började även testa att eleverna fick anmäla sig till aktiviteter för aktiv vila varje dag. Det visade sig att det inte fungerade så väl som man hade hoppats då eleverna är mer spontana i sina aktiviteter och därför beslutades att inte fortsätta med detta.

Hälsotorsdagarna hann vi med två stycken. Det var en med halloweentema där det pysslades och det var filmvisning i hörsalen. Vi hade även där ett alternativ där man fick gå till simhallen om man ville. Den andra torsdagen hade vi lite mer rörliga aktiviteter och eleverna fick välja om de ville till ishallen eller gå på tipspromenad. Uppslutningen var god vid ishallen och tipspromenaden fick en lycklig vinnare.

Vi avslutade terminen med julpyssel som innefattade olika slags pyssel men framförallt dekoration av pepparkakshus. Eleverna var väldigt engagerade i detta. Vi skapade sedan ett landskap med dessa fina små hus som fick stå och pryda en del av korridoren under mörka december. Avslutningsvis fick eleverna rösta i kategorierna mest kreativa samt godaste pepparkakshuset. Detta föll så väl ut att det hädanefter kommer att bli en tradition kring jul.

Hur har hälsorådsarbetet stärkt gemenskapen?

Eleverna har hittat nya kontakter som de annars inte umgås så mycket med och har därmed fått tillfälle att skapa nya relationer. Att de möts i ett gemensamt intresse skapar goda förutsättningar för dem att hitta samtalsämnen som annars är mycket svårt. Några nya elever har anslutit till aktiviteterna och det har hjälpt dem att finna en plats lite snabbare än vad det hade gjort om de inte deltagit. Vi hoppas på att locka fler under våren då många av eleverna under hösten har funnit sin plats och nu vågar utmana sig ytterligare.

Vi ser fram emot att få fortsätta ta del och inspireras av allt som ni gör för att främja och stärka ert fysiska, psykiska och sociala välbefinnande i hälsorådet HälsosammAST.

Blir du inspirerad, vill veta mer om hälsoråd och hur hälsoråd kan lyfta det hälsofrämjande arbetet i din verksamhet till en ny nivå? Ta då gärna kontakt med oss på info@reacta.se eller ring oss på 08-941 410 så berättar vi mer.

1000
kr
FRISKVÅRDS-
BIDRAG
No items found.

Nyfiken på fler hälsofrämjande aktiviteter?

Inspireras av fler hälsofrämjande aktiviteter