Ökad sammanhållning, lugn och koncentration på Wallbergsskolan!

Wallbergsskolans Hälsoförening är ett mycket aktivt hälsoråd som har funnits sedan hösten 2017. De har sedan de startade fått närmare 15 000 kr i friskvårdsbidrag. Ett av deras syften är att delta i planeringen och genomförandet av frilufts- och aktivitetsdagar. Under våren 2019 ordnade de i samarbete med skolans vuxna en halvdag i skogen med äventyrsvandring och matlagning ute i naturen. De unga fick vara med och bestämma vilka maträtter man skulle laga och under vandringen fick de även prova på olika samarbetsövningar. Hälsorådet har ansökt om friskvårdsbidrag för hälsofrämjande aktivitet genom att beskriva aktiviteten så här:

För att stärka barns upplevelse i skog och mark ordnade vi i hälsorådet med de vuxna en halvdag i skogen med äventyrsvandring och matlagning i skogarna utanför Halmstad. Eleverna fick bestämma en maträtt och valde då att få tillaga tacos på stekhäll i skogsmiljö. Pga av bra planering och rätt utrustning kunde eleverna även tillaga paj över öppen eld. Alla elever hade olika uppdrag och ansvar. T ex någon som hackade sallad, stekte kött (fanns även veg alternativ) osv. Det fanns olika samarbetsövningar under vandringen som uppskattades av många. Vi fick möjlighet att lära oss mer om floran i olika övningar. Effekterna av denna dag blev att eleverna fick vara ute i skogen och lära sig att klä sig rätt och ha roligt med enkla medel. Väldigt uppskattat och många ville ha receptet för att kunna genomföra på egen hand.

Hälsorådet har också varit med och anordnat en halvdag med samarbetsövningar i Kin-ball för årskurs 4-9. Så här beskriver de den hälsofrämjande aktiviteten:

Vi har har haft en gemensam aktivitet för att stärka samarbetet mellan årskurserna 4-9 under en halvdag med fysiska aktiviteter. Eleverna har fått prova på olika samarbetsövningar och fokus på övningar med Kinball. Alla kunde delta i aktiviteterna och det var en mycket positiv upplevelse där åldern inte spelade någon roll. De vuxna hjälpte hälsorådet genom att hjälpa dem att planera och genomföra aktiviteten.

Eleverna själva varit med och ansvarat för att presentera olika övningar för varandra och har även valt lekarna själva. Personalen har sett att flera av aktiviteterna har fortsatt på raster vilket är positivt. Detta är också ett av våra mål i hälsorådet så det var kul att dagen blev så lyckad.

Hälsorådet har också sett till att skolan har köpt in hjälpmedel för att integrera inlärning med rörelse, aktiviteten beskriver de så här:

Eleverna i hälsorådet har fått tänka till kring ett aktivare klassrum. Skolan har därför köpt in olika hjälpmedel till klassrummet för att kunna integrera inlärning med balans, rörelse och koncentration. Vi har använt dessa hjälpmedel i åk 4-6 och vi upplever att cykeln är mest populär och skulle vilja köpa in fler av dessa. Effekterna är att elever blir lugnare och kan koncentrera sig mer på genomgångar och eget arbete utan att behöva ta en rast.

Är du också intresserad av att unga på din skola kommer igång med hälsoråd?

Läs mer och starta direkt här nedan eller kontakta oss på elevhalsa@reacta.se eller 08-940 410.

Från:

Det går snabbt och enkelt

Kom igång enkelt i fyra steg

Kom igång genom fyra enkla steg. Börja med att prenumerera på nyhetsbrevet med senaste nytt om hälsofrämjande arbete. Boka sedan ett kostnadsfritt möte och få information om hur ni kan kan lyfta ert hälsofrämjande arbete. Vi kommer med tips, inspiration och framgångsrika exempel från andra skolor och mötesplatser. Därefter analyserar vi tillsammans ert nuläge och behov. Utifrån kartläggningen tar vi fram en skräddarsydd helhetslösning för just er verksamhet med fokus på hur ni kan starta upp arbetet. Vi hjälper er genom hela processen.  

Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp eller stöd på info@reacta.se, 08-940 410 eller i chatten nere till höger.