Här startar ni det systematiska arbetet med att starta, driva, utveckla och utvärdera ert hälsofrämjande arbete med hälsoråd. Arbetet sker enligt skollagens krav på det systematiska kvalitetsarbetet.
Här får ni forskning, evidens och aktuell information med nyhetsbrevet. All information som behövs för att starta under infoträffen, liksom den hjälp ni behöver för att kartlägga "Var är vi?" enligt det systematiska kvalitetshjulet (bild till vänster), så att ni kan identifiera era förutsättningar för att starta ett hälsofrämjande arbete med hälsoråd. Under kartläggningen titta ni också på "Var ska vi?" och gör en plan framåt där ni beskriver "hur gör vi?.
När ni sedan startat hälsoråd kan ni börja arbeta under det kvartal som är just nu. Efter varje kvartal är det sedan dags att titta på "hur blev det?" för att sedan igen identifiera "Var är vi?".
Här får ni all hjälp att arbeta systematiskt med det hälsofrämjande arbetet utifrån beprövad erfarenhet, framgångsfaktor, forskning och evidens för att lyfta ert hälsofrämjande arbete till en ny nivå.
Ta första steget för att lyfta ert hälsofrämjande arbete till en ny nivå. Nyhetsbrevet samlar senaste forskningen, metoder och material inom hälsofrämjande arbete. Prenumerationen är helt gratis och riktar sig till dig som arbetar inom skola och på den fria tidens area.
PrenumereraDags för nästa steg? Boka en plats på en infoträff digitalt eller fysiskt för att ta nästa steg att lyfta ert hälsofrämjande arbete till en ny nivå på er skola eller mötesplats. Infoträffen är kostnadsfri och ger er konkreta tips, råd, verktyg och inspiration gällande hur just ni kan lyfta ert hälsofrämjande arbete till en ny nivå med Reactas modell.
läs merHur ser era möjligheterna ut att starta ett hälsofrämjande arbete med hälsoråd? Var står ni just nu i ert hälsofrämjande arbete och vart vill ni ? Med kartläggningen tar ni ett första steg i det systematiska kvalitetsarbetet och identifierar var ni är i ert hälsofrämjande arbete. Vart ni vill och era möjligheter att nå dit.
Kartläggningen är ett effektivt sätt att utveckla det hälsofrämjande arbetet. I genomsnitt sparar skolor mellan 1-2 års tid av utvecklingsarbete. Ni slipper de vanliga fallgroparna och kan direkt ta del av framgångsfaktorer och koppla ihop ert utvecklingsarbete med forskning, evidens och beprövad erfarenhet. Vi har sedan starten 2008 hjälpt hundratals skolor och mötesplatser att lyfta sitt hälsofrämjande arbete till en ny nivå med Reactas modell och hälsoråd.
Efter kartläggningen får ni en tydlig dokumentation på ert nuläge, vart ni står i det hälsofrämjande arbetet, vart ni vill och era möjligheter att nå dit. Utifrån er kartläggning planerar ni uppstarten utifrån Reactas mall där ni tillsammans organiserar och strukturerar arbetet. Vad ska vi prioritera först, vad ska vi göra sen. Ni bestämmer då också t.ex. vem ska gå hälsorådscoachutbildningen, vilka barn och unga ska vi börja med att informera, när vi ska vi hälsorådscoacher träffas för tvärprofessionell samverkan.
läs merNu är det dags för skolan eller mötesplatsen att bli stödmedlem för att kunna ta del av alla utbildningar, material, starta hälsoråd och få friskvårdsbidrag. Läs mer nedan och bli medlem direkt.
läs merVill du arbeta mer hälsofrämjande och öka barns och ungas psykiska, fysiska och sociala välbefinnande? Stärka tryggheten, gemenskapen och skapa bättre förutsättningar för lärande på din skola eller mötesplats? Då ska du gå vår diplomerade utbildning till hälsorådscoach. Utbildningen är framtagen tillsammans med utbildare och föreläsare från högskolor och universitet och ger dig både forskning, teori och praktiskt kunnande.
läs merTips nr 1.: Många som arbetar i skolan går ut i klasserna och kort berättar om möjligheten att starta hälsoråd. Om du arbetar i skolan kan du gå ut i klasserna och kort berätta om möjligheten att starta hälsoråd. Arbetar du på en mötesplats kan ni ha en inspirationskväll om hälsoråd. Då kan ni berätta om vad ett hälsoråd är. Låta filmen nedan gå på en projektor eller tv. Titta tillsammans i aktivitetsbanken.
Tips nr 2. Visa filmer.
Nu är det dags att inspirera barn & unga att starta hälsoråd. Här nedan finns det både filmer och länkar där ni tillsammans med barn och unga kan få inspiration. Glöm inte att använda dina kunskaper i motiverande samtal från utbildningen för att öka barn och ungas motivation.
Här finns också en film för yngre barn som förklarar vad ett hälsoråd är:
Tips nr 3: Titta tillsammans i aktivitetsbanken eller sprid länken till eleverna eller deltagarna på mötesplatsen.
Tips nr 4: Vänta. När du berättat om hälsoråd eller visat filmen eller aktivitetsbanken kan det vara bra att invänta barn och ungas initiativ. Om barn och unga får komma med initiativet ökar motivationen och drivkraften att starta hälsofrågor och göra hälsofrämjande aktiviteter. Har de flera idéer kan du föreslå att göra pluppmetoden för att komma fram till en gemensam idé. Se nedan.
Titta gärna också på vilka aktiviteter som är godkända hälsofrämjande aktiviteter innan ni börjar. Se alla godkända hälsofrämjande aktiviteter här →
När ni är redo använder ni pluppmetoden för att välja aktiviteter. Tänk på att ni kan göra fler aktiviteter i ett hälsoråd.
Nu är det dags att bestämma demokratiskt vad ni ska göra hälsorådet. Här använder ni pluppmetoden i Kom igång häftet som är övning nr 1. När ni är färdiga så ser ni tydligt vilka aktiviteter hälsorådet vill göra. Tänk på att ni behöver inte välja en aktivitet utan kan göra flera i ett hälsoråd.
Kontrollera att aktiviteten går att göra i ett hälsoråd som ansluts till Reacta. Se alla godkända hälsofrämjande aktiviteter här →
Att starta hälsoråd gör ni enkelt med Reactas digitala guide och tar ungefär 40-60 minuter och består av:
- Information
- Stadgar
- Konstituerande årsmöte
- Reflektion för dig som hälsorådscoach
Starta här →
När ni är klara lägger vi upp hälsorådet på hemsidan så att alla barn och unga som vill bli medlemmar kan registrera sitt medlemskap.
Nu är det dags för alla barn & unga att bli medlemmar i ert hälsoråd. Glöm inte att de som sitter i styrelsen måste vara medlemmar!
Bli medlem i ert hälsoråd här →
Efter två veckor räknar vi antalet medlemmar och betalar ut friskvårdsbidraget beroende på antalet medlemmar. Läs mer →
Grattis! Nu har ni redan gjort flera hälsofrämjande aktiviteter som gett barn och unga ökad kontroll över sin hälsa (definition på hälsofrämjande arbete enligt WHO och Folkhälsomyndigheten) genom alla demokratiska beslut. Nu kan ni göra ännu flera hälsofrämjande aktiviteter som t.ex. de som ni beslutade vid starten. Glöm inte också att göra ännu fler hälsofrämjande aktiviteter som ökar barn och ungas kontroll över deras hälsa som t.ex. medlemsmöten, styrelsemöten och värva nya medlemmar. Det stärker också barn och ungas tillit till deras egna förmåga. Och håll utkik, efter några veckor får ni det första friskvårdsbidraget när hälsorådet är godkänt.
Vill du veta mer om vad ett hälsoråd är? Läs mer →
Nytt år och dags för årets viktigaste mötet -årsmötet. I kvartal 1 får ni summera förra årets aktiviteter och rösta demokratiskt på årsmötet vad hälsorådet ska göra under året. En fantastisk möjlighet att stärka barns och ungas makt, empowerment och tilltro till sin egna förmåga. Det lyfter det hälsofrämjande arbetet.
Tips! Börja i god tid att planera årsmötet så att ni kan göra det till en riktig fest med många medlemmar, aktiviteter och ett starkt engagemang.
Nu är det dags för årets första styrelsemöte där ni kommer ha fokus på att förbereda hälsorådets största och viktigaste möte - årsmötet. Årsmötet i hälsorådet är precis som det låter ett möte som hålls en gång om året där alla medlemmar är inbjudna, där ni bestämmer vad som ska göras under året, vilka som ska sitta i styrelsen och vad friskvårdsbidraget ska användas till. Ett fantastiskt tillfälle att öka barn och ungas kontroll och empowerment över sin hälsa, där alla kan delta.
Tips
Det systematiska kvalitetsarbetet ska ske på alla nivåer i skolan och med fördel också så på fritidsgård. Här ska elever eller besökare på fritidsgården delta, liksom deras föräldrar, lärare eller fritidsgårdsperonal liksom elevhälsopersonal, rektor eller verksamhetschef. Det är viktigt att det sker en dialog i hela kedjan från barn och unga till huvudmannen så att förutsättningar och stöd finns för alla i kedjan att arbeta mot utbildningens mål. I hälsorådsarbetet börjar det systematiska kvalitetsarbetet genom att styrelsen i hälsorådet tillsammans med dig som hälsorådscoach att följa upp föra kvartalets hälsofrämjande aktiviteter.
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →
Som hälsorådscoach kan du coacha på flera sätt beroende på barns och ungas kunskap och behov. Anpassa ditt stöd utifrån deras förmåga och försök att ge dem så mycket kontroll, inflytande och delaktighet i besluten som möjligt, utan att det blir för svårt eller att glädjen försvinner. Att ge stöd kan handla om att ordna en plats för årsmötet eller att coacha i beslutsprocessen gällande vilka hälsofrämjande aktiviteter som ska genomföras under året.
Våra utvärderingar visar att den viktigaste framgångsfaktorn i arbetet med hälsoråd är samtalen du som hälsorådscoach har med barn och unga. Använd dina kunskaper i motiverande samtal och ställ gärna öppna och icke värderande frågor i dina samtal.
- Vad kan vi göra för aktiviteter för att må bra?
- Vad mår kroppen bra av?
- Vad mår knoppen bra av?
Bekräfta direkt när de lyfter aktiviteter som är hälsofrämjande och positiva för deras hälsa. Skapa medvetenhet om hur aktiviteterna påverkar deras hälsa genom att ha en dialog kring varför aktiviteten är hälsofrämjande. Berätta till exempel att efter 30 min pulshöjande aktivitet så känns kroppen trött. Det gör det lättare att somna på kvällen. Genom att prata om hur kroppen reagerar och hur det känns i kroppen efter en hälsofrämjande aktivitet skapar ni tillsammans medvetenhet om vad som gör att vi mår bra. Kom ihåg att generellt ökat välmående gör det lättare för barn och unga att hantera svårigheter eller motgångar som påverkar deras psykiska hälsa negativt. Detta kallas resiliens och ger motståndskraft mot psykisk ohälsa.
Vill du lära dig mer om hur du framgångsrikt kan arbeta med årsmöte i hälsoråd som en stark hälsofrämjande insats? Kom på någon av våra kurser och träffar. Läs mer →