Positiva effekter på Globala gymnasiet

Ett av Reactas många hälsoråd är Poolarna på Globala gymnasiet i Stockholm. De startade sin verksamhet under hösten 2019 med stöd av skolans kurator Anna Björnson som gått Reactas samordnarutbildning.

Poolarnas syfte är att öka gemenskapen på skolan och därmed öka den psykiska hälsan. De vill göra olika aktiviteter tillsammans som exempelvis filmvisning och fotboll för att ha kul med varandra och mötas över programgränserna, årskurserna och släppa stressen i skolan. Aktiviteterna annonseras i god tid i förväg och alla elever på skolan är välkomna att delta kostnadsfritt.

Nyligen ordnade Poolarna tillsammans med skolan Globaladagen och så här berättar skolan om dagen:

Poolarna anordnade tillsammans med skolan Globaladagen. Vilket är en aktivitet som har målet att öka sammanhållningen på skolan. Poolarna höll i aktiviteter på en idrottsplats utomhus där deltagarna fick spela catch the flag, fotboll, tävla i en tårtbakartävling, musikquiz och massa annat. Vi anordnade olika aktiviteter så att så många som möjligt skulle vilja vara med. Det deltog ungefär 200 personer på Poolarnas aktivitet. Deltagarna var uppdelade i lag med människor från andra klasser, detta för att få folk att lära känna nya på skolan. Genom alla samarbetsövningar fick deltagarna frisk luft och möjlighet att träffa nya kompisar. Vilket var syftet med vår aktivitet. Detta blev en lyckad eftermiddag med mycket skratt och glada minnen.

Effekten av aktiviteten har för eleverna inneburit att:

  • den fysiska aktiviteten har ökat mycket
  • den psykiska hälsan har ökat något
  • sammanhållningen har ökat mycket
  • förutsättningen för lärande har ökat mycket
  • tryggheten har ökat något
  • gemenskapen har ökat mycket
  • koncentrationen har ökat mycket
  • elevernas välmående har ökat något

Hälsoråd som ordnar hälsofrämjande aktiviteter får friskvårdsbidrag till sin verksamhet. Numera är friskvårdsbidraget baserat på hur många medlemmar hälsoråden har när de gör sina hälsofrämjande aktiviteter. Poolarna hade ca 20 medlemmar när de startade och de är i skrivande stund 62 stycken. För denna hälsofrämjande aktivitet fick hälsorådet 3500 kr i friskvårdsbidrag och skolan 3500 kr i kompetensstöd.

Läs mer
Från:

Det går snabbt och enkelt

Kom igång enkelt i fyra steg

Kom igång genom fyra enkla steg. Börja med att prenumerera på nyhetsbrevet med senaste nytt om hälsofrämjande arbete. Boka sedan ett kostnadsfritt möte och få information om hur ni kan kan lyfta ert hälsofrämjande arbete. Vi kommer med tips, inspiration och framgångsrika exempel från andra skolor och mötesplatser. Därefter analyserar vi tillsammans ert nuläge och behov. Utifrån kartläggningen tar vi fram en skräddarsydd helhetslösning för just er verksamhet med fokus på hur ni kan starta upp arbetet. Vi hjälper er genom hela processen.  

Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp eller stöd på info@reacta.se, 08-940 410 eller i chatten nere till höger.