”BUP kan inte ensamt lösa barnens problem”

BUP gör mer än någonsin! Fler behandlingar genomförs och når fler patienter och föräldrar. Samtidigt har trycket på BUP aldrig varit högre. Vårdsökande ökar kraftigt för varje år. Den ökade tillgängligheten och besöken har därför generellt inte gett avspegling i minskade köer. Är det mediala fokuset på kris och BUP:s långa köer verkligen motiverat?, skriver Nicolas Fälth, socionom, verksam inom BUP Göteborg.

Han fortsätter, men BUP och psykiatriska symtom kan inte ge svar på alla frågor om ungas välmående. Vi vet att barn mår bra av lugn arbetsmiljö och tydlig lärarledd pedagogik i skolan. Ungdomar äter ofta en undermålig kost, med för hög grad av socker och fett. Ungdomar rör sig för lite och ägnar i snitt fyra-fem timmar om dagen åt mobiltelefonen. Många undersökningar pekar på samband mellan sociala medier och stress och känslor av otillräcklighet. Ungdomar sover mindre och ytligare och andel barn med sömnstörning har femdubblats sedan början av 2000-talet. Vi är ständigt uppkopplade och får inte tillräcklig vila.

Från:

Det går snabbt och enkelt

Kom igång enkelt i fyra steg

Kom igång genom fyra enkla steg. Börja med att prenumerera på nyhetsbrevet med senaste nytt om hälsofrämjande arbete. Boka sedan ett kostnadsfritt möte och få information om hur ni kan kan lyfta ert hälsofrämjande arbete. Vi kommer med tips, inspiration och framgångsrika exempel från andra skolor och mötesplatser. Därefter analyserar vi tillsammans ert nuläge och behov. Utifrån kartläggningen tar vi fram en skräddarsydd helhetslösning för just er verksamhet med fokus på hur ni kan starta upp arbetet. Vi hjälper er genom hela processen.  

Tveka inte att kontakta oss om ni behöver hjälp eller stöd på elevhalsa@reacta.se, 08-940 410 eller i chatten nere till höger.